Hoeveel kost het om je auto op te laden in het buitenland? Alles wat je moet weten
Ga je met je elektrische wagen de grens over? Dan kan het per land verschillen hoeveel je betaalt voor het opladen. Zo moet je misschien parkeerkosten betalen, of een rotatietarief als je langer dan nodig aan een laadpunt blijft staan. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over laadkosten in het buitenland, zodat je zorgeloos op pad kunt.
Deze 5 verschillende laadkosten zijn er in het buitenland
Laadkosten zijn niet altijd even duidelijk, zeker in het buitenland. Je kunt met de onderstaande kosten te maken krijgen:
1. Oplaadtarief: dit is het standaard laadtarief (euro/kWh) om je accu op te laden.
2. Starttarief: vaak moet je per laadsessie een vast bedrag betalen voor de aansluiting op het laadpunt, bovenop het oplaadtarief.
3. Parkeerkosten: in sommige regio’s moet je parkeerkosten betalen.
4. Tijdtarief: je betaalt (meestal per minuut) om je auto op te laden.
5. Rotatietarief: is je accu vol, maar laat je je auto aan de laadpaal staan? Dan kan er een rotatietarief worden aangerekend.
Laden in het buitenland met de Eneco eMobility-laadpas
Hieronder gaan we puntsgewijs in op de vijf verschillende laadkosten. Verder geven we je:
tips per land (Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Italië).
een overzicht van handige apps voor elektrisch rijden en laden in het buitenland.
een kaart met alle laadpunten in Europa waar je de Eneco eMobility-laadpas kunt gebruiken.
1. Oplaadtarief
Met de laadpas van Eneco eMobility betaal je altijd een vast bedrag per kWh om je auto op te laden. Normale laders (AC-laders) zijn iets goedkoper dan snellaadpalen (DC-laders). De exacte tarieven voor binnen- en buitenland vind je hier:
2. Starttarief
Het starttarief geldt niet voor de laadpalen van Eneco eMobility, maar wel voor laadpalen van andere providers. Dit bedrag wordt eenmalig per laadsessie in rekening gebracht en is hetzelfde voor normale laders en snellaadpalen.
3. Parkeerkosten
Zowel in binnen- als buitenland moet je naast de laadkosten rekening houden met mogelijke parkeerkosten. Per land, gemeente of zelfs straat gelden hier verschillende regels voor. Let op het volgende:
Als de laadpaal in een gebied staat waar betaald parkeren geldt, dan moet je in veel (maar niet alle!) gevallen parkeergeld betalen om je auto op te laden.
Je mag je auto bij de meeste openbare laadpunten alleen parkeren om daadwerkelijk te laden. Is je auto niet aangesloten op het laadpunt? Dan kun je een boete krijgen.
Is je auto volledig opgeladen maar nog steeds aangesloten op het laadpunt? Ook dan kun je een boete krijgen, afhankelijk van de locatie.
Tip: parkeerborden bij de laadpaal geven meestal aan wat wel of niet mag.
4. Tijdtarief
Sommige providers rekenen naast het standaard laadtarief (kWh-tarief) een tijdtarief. Je betaalt dan niet alleen voor de hoeveelheid elektriciteit die je opneemt, maar ook voor de tijd dat je auto met het laadpunt is verbonden. Goed nieuws: dit is al verwerkt in het kWh-tarief van Eneco eMobility. Je betaalt dus geen tijdtarief wanneer je laadt met je Eneco eMobility-laadpas.
5. Rotatietarief
Is je accu vol? Dan loopt het tijdtarief in sommige regio’s door. Dat noemen we ook wel het rotatietarief. En dat kan met name in Duitsland en Oostenrijk tot hoge kosten leiden.
Om hoge tijd- of rotatietarieven te voorkomen, werkt Eneco eMobility in Oostenrijk en Duitsland met een blokkeertarief. Dat bedraagt € 0,10 per minuut voor maximaal 3 uur, waardoor je per (snel)laadsessie maximaal € 18 betaalt. Dit is in de meeste gevallen aanzienlijk minder dan het tijd- of rotatietarief dat je zonder de pas zou betalen. Het blokkeertarief geldt voor alle laadpassen van Eneco eMobility, behalve de Alphabet Fixed-laadpas.
Let op: bij normale laadpunten begint het blokkeertarief na 5 uur te lopen, bij snellaadpalen al na 1 uur. Als je je auto vóór die tijd van de laadpaal haalt, betaal je geen blokkeertarief. Het blokkeertarief is bovendien alleen van kracht tussen 08.00 en 20.00 uur. Je hoeft je wagen dus niet midden in de nacht te ontkoppelen om hoge kosten te voorkomen.
Laden in het buitenland: handige tips per land
Eneco eMobility hanteert vaste laadtarieven in het buitenland. In Duitsland en Oostenrijk betaal je daarbovenop ook een blokkeertarief. Bekijk het overzicht van onze laadtarieven in het buitenland voor de actuele tarieven. Hier vind je ook waar je in Europa met onze laadpas kunt laden.
Nederland
In Nederland werkt de laadpas van Eneco eMobility bij vrijwel alle openbare laadpunten. Nederland heeft bovendien de hoogste laadpuntdichtheid van Europa, waardoor je zorgeloos met je elektrische wagen de grens over kan.
Frankrijk
De laadpas van Eneco eMobility is geschikt voor ruim 90% van de laadpalen in Frankrijk. Voor sommige laadpunten heb je een lokale laadpas nodig.
Duitsland
Je kunt met de laadpas van Eneco eMobility bijna overal in Duitsland laden. Vaak zijn er bijkomende tarieven, zoals parkeer-, tijd- en rotatietarieven. Controleer de tarieven van een laadpunt via de QR-code of een app om te weten waar je aan toe bent, en of je laadpas er werkt.
Oostenrijk
De Eneco eMobility-laadpas is geschikt voor zowat alle snellaadpalen in Oostenrijk. Bij normale laadpunten heb je soms een lokale laadpas of -app nodig. Of betaal je de provider rechtstreeks via een QR-code. Houd ook hier rekening met tijd- en rotatietarieven.
Luxemburg
De meeste laadpunten in Luxemburg worden beheerd door Chargy. Daar kun je gewoon laden met de laadpas van Eneco eMobility. Je hebt in principe geen lokale laadpas nodig.
Italië
De laadpas van Eneco eMobility werkt bij vrijwel alle snellaadpalen in Italië. Voor sommige AC-laders heb je een lokale laadpas nodig of kun je betalen met een QR-code.
Tip: Vraag buitenlandse laadpassen op tijd aan, er zijn soms wachttijden. En neem voor de zekerheid een creditcard mee.
Nieuwe Europese wetgeving: laden met bankkaart of creditcard
Hoewel de laadpas van Eneco eMobility geweldige dekking biedt in heel Europa, blijft zorgeloos laden in het buitenland soms een uitdaging. Dat vindt de Europese Unie ook: zij wil dat elektrische bestuurders op zoveel mogelijk plekken kunnen laden. Daarom moet er binnenkort aan alle nieuwe snellaadpalen in de EU betaald kunnen worden met een betaalkaart. Dat maakt het gebruik van lokale laadpassen en -apps in de nabije toekomst vrijwel helemaal overbodig.
Lees meer over de EU-wetgeving Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR).
Routeplanners en de laadkaart van Eneco eMobility
Ga je naar het buitenland met je elektrische auto? Er zijn allerlei handige apps om je reis te plannen en laadstress te voorkomen.
Navigatieapps
Met een navigatieapp bereid je je reis van tevoren tot in de puntjes voor. Zo kom je nooit met een lege accu te zitten. Wij raden de twee onderstaande apps aan omdat ze rekening houden met de benodigde laadsessies.
1. A Better Routeplanner (ABRP)
De laadkaart van Eneco eMobility
Verder is het natuurlijk handig om te weten waar je terecht kunt met je Eneco eMobility-laadpas. Hiervoor hebben we een speciale kaart ontwikkeld met alle geschikte laadpunten in Europa.
Bekijk de laadkaart van Eneco eMobility.
Laadpas nodig voor binnen- en buitenland?
Met de laadpas van Eneco eMobility kun je laden aan meer dan 650.000 laadpalen in Europa. En bij vrijwel elk laadpunt in België. Bovendien profiteer je van vaste tarieven. Een laadpas van Eneco eMobility aanvragen is zo geregeld. Meer weten? Neem contact op met onze klantendienst.