Laadsnelheid en accucapaciteit
Laadsnelheid wil zeggen met hoeveel energie (uitgedrukt in kWh) een accu per uur wordt bijgeladen. De laadsnelheid geeft een goede tijdsindicatie hoe lang je moet wachten om een bepaalde afstand met je auto te kunnen rijden. De laadsnelheid hangt af van het laadvermogen én het energieverbruik van de auto.
Wat is de laadsnelheid van een elektrische auto?
Laadsnelheid wil zeggen met hoeveel energie (uitgedrukt in kWh) een accu per uur wordt bijgeladen. De laadsnelheid geeft een goede tijdsindicatie van hoelang je moet wachten om een bepaalde afstand te kunnen rijden. De laadsnelheid hangt af van het laadvermogen én het energieverbruik van de auto.
Wat is het laadvermogen van een elektrische auto?
Hoe krachtig je elektrische auto oplaadt, hangt af van het laadvermogen. Het laadvermogen wordt bepaald door het aantal fasen (elektriciteitskabels) en de stroomsterkte van deze kabels (ampères). Dat leggen we hieronder verder uit.
Fasen
Je elektriciteitsaansluiting is 1-fasig, 2-fasig of 3-fasig. Dit betekent grofweg dat er 1, 2 of 3 kabels met elektriciteit gebruikt worden voor het opladen van de accu van je wagen. En dus ook dat je met 3 fasen veel meer elektriciteit kan krijgen dan met 1 fase. Vergelijk het met het vullen van een regenton met een tuinslang. Als je 1 tuinslang gebruikt, is de ton redelijk snel vol. Maar als je er 3 gebruikt van dezelfde dikte, is de ton 3 keer zo snel vol.
Ampères
Binnen de 1, 2 of 3 fasen bestaan er verschillende ‘sterktes’: dat heet ampères (A). Bij accu’s is dit vaak 16 of 32 ampère per fase. Hoe hoger het aantal ampères, hoe meer elektriciteit de accu krijgt.
Kortom: een accu van 3 fasen van 32 ampère kan in principe veel sneller laden dan een accu van 1 fase van 16 ampère. Hetzelfde geldt voor laadpalen en de elektriciteitsaansluiting van je huis. Vergelijk het weer met het vullen van een regenton. Gebruik je een dunne tuinslang, dan is de ton minder snel vol dan wanneer je een dikkere tuinslang gebruikt.
Wat is de actieradius en accucapaciteit van een elektrische auto?
Waarom kan de ene elektrische auto verder rijden dan de andere? Kortom: hoe komt het dat de actieradius per elektrische wagen verschilt? De actieradius is de afstand die je kan rijden met één acculading. Net zoals het bij een brandstofauto de afstand is die je aflegt met een volle tank benzine of diesel.
De capaciteit van een accupakket is de hoeveelheid energie die opgeslagen kan worden. We drukken dit uit in kilowattuur (kWh). Het aantal kWh is het vermogen (kilowatt) dat per uur kan worden opgenomen of geleverd.
De capaciteit hangt sterk samen met het formaat van de accu’s. In een groot accupakket kan je meestal meer energie opslaan dan in een kleiner accupakket. Accupakketten zijn vele malen groter dan een benzinetank. Hierdoor is in een kleine auto meestal maar plaats voor een klein accupakket.
Voorbeeld:
Stel een elektrische auto heeft een batterijcapaciteit van 100 kWh en een snellaadvermogen van 50 kW. Dan is de batterij in 2 uur volgeladen van 0 naar 100% (100 kWh / 50 kW = 2 uur). Hetzelfde geldt voor het verbruik van de opgeslagen elektriciteit.
Als diezelfde elektrische wagen, met een batterijcapaciteit van 100 kWh, een motor heeft die 200 kW afneemt, dan kan die elektrische auto maximaal 30 minuten op vol vermogen rijden (100 kWh / 200 kW = 0,5 uur, oftewel 30 minuten).
De batterijcapaciteit van een elektrische auto is altijd een vast gegeven en hoeft niet te worden berekend.