Thuis je auto slim opladen met Load Balancing
Wil je een eigen laadpaal thuis maar weet je niet zeker of de netaansluiting van je huis altijd genoeg elektriciteit kan leveren? Dan is Load Balancing waarschijnlijk de slimste oplossing. Met deze techniek kan jouw laadpaal zich aanpassen aan de capaciteit van je huis.
Wat is Load Balancing?
Load Balancing zorgt ervoor dat het laadvermogen van de laadpaal zich automatisch aanpast aan de hoeveelheid elektriciteit die jouw huis op dat moment verbruikt.
Staan vaatwasser, oven en wasdroger aan? Dan gaat de laadsnelheid van je auto automatisch omlaag. Heb je alleen een nachtlampje branden? Dan laadt je auto sneller op. Je kunt je auto dus altijd opladen terwijl je ook andere apparaten gebruikt. En wanneer je minder elektriciteit verbruikt – bij de meeste mensen is dat ’s nachts – is je accu zó weer vol.
De techniek is vaak een goed alternatief voor verzwaren. Verzwaren werkt ook, maar vraagt wel een aanpassing van je netaansluiting. Load Balancing is een minder ingrijpende en net zo veilige oplossing.
Load Balancing is een techniek die Eneco eMobility voor jou kan toepassen bij je laadpaal thuis.
Hoe werkt Load Balancing precies?
Voor Load Balancing is er communicatie nodig tussen je slimme meter en je laadpaal. Je slimme meter geeft immers aan hoeveel er op dat moment verbruikt wordt thuis en daarop baseert je laadpaal zich om zijn laadsnelheid aan te passen.
Je slimme meter is standaard voorzien van een aantal poorten. Voor Load Balancing maken wij gebruik van de P1-poort voor communicatie. Een datakabel wordt aangesloten tussen de P1- poort en je laadpaal.
Opgelet: In België kan is het mogelijk dat de P1-poort niet automatisch open staat voor gebruik. Hierdoor kan er geen communicatie plaatsvinden. Je kan je P1-poort gemakkelijk laten openen bij je netbeheerder via een online aanvraag. De P1-poort wordt vanop afstand dan voor je geopend.
Hoe kan ik nakijken of mijn P1-poort is geopend?
Dit kan je eenvoudig checken via het scherm van jouw digitale meter:
Onder jouw display zie je verschillende symbolen.
Eén van deze symbolen is ‘GP’ (Gebruikerspoort).
Staat er een ‘pijltje’ boven GP? Dan is de P1-poort correct geopend.
Zo nee, dan kan je jouw netbeheerder contacteren om deze te openen (dit kan ook digitaal aangevraagd worden).
Mijn P1-poort is al bezet. Wat kan ik doen?
Verschillende toestellen op de markt maken vandaag gebruik van communicatie via de P1-poort. Denk aan een HomeWizard of een dongle om de stroomopwek van je zonnepanelen te meten. Dit kan je oplossen door een je P1-poort te voorzien van een actieve P1-splitter. Een actieve P1-splitter is voorzien van stroom (je hebt een stopcontact nodig) en verdeelt je P1-poort in meerdere aansluitingen. Deze splitter kan je eenvoudig online bestellen of aankopen in een elektrozaak.
Hoe vraag ik Load Balancing aan?
Wil je gebruik maken van Load Balancing? Dan kun je in onze online aanvraagomgeving een laadpaal met Load Balancing bestellen. Voor Load Balancing heb je wel een slimme elektriciteitsmeter nodig. De meeste huizen hebben al een slimme meter.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice.