Wat te doen bij storing van je laadpaal of laadpas?
Storingen bij het laden van je auto kunnen veroorzaakt worden door je laadpaal of laadpas, de laadkabel of de wagen zelf. Met een stappenplan helpen we je om de oorzaak van de storing te vinden en deze zelf of met onze hulp op te lossen.
Wat zijn mogelijke oorzaken van een storing?
Er is niks vervelender dan thuiskomen met een lege accu en vast te stellen dat je niet kan laden. Een storing kan vier verschillende oorzaken hebben:
de laadpaal
de laadpas
de laadkabel
de auto
Hieronder helpen we je erachter te komen wat het probleem is en hoe je het kan oplossen.
Welke oorzaken en oplossingen zijn er voor een storing?
Bekijk de video en volg onderstaand stappenplan om de oorzaak te achterhalen en het probleem op te lossen.
1. Voer een harde reset van de laadpaal uit
Een storing aan je laadpaal los je in 90% van de gevallen op door het uitvoeren van een harde reset in je meterkast. Een harde reset betekent dat je de laadpaal even helemaal uitschakelt en spanningsvrij maakt. Zo voer je een harde reset uit:
Zoek in je meterkast de verliesstroomschakelaar waar de laadpaal aan gekoppeld is. Meestal herken je de juiste schakelaar aan de sticker ‘Laadpunt’ of 'Laadpaal'. Als je niet weet welke schakelaar je moet hebben, kan je de hoofdschakelaar gebruiken.
Schakel de schakelaar 10 minuten uit. In het geval van de hoofdschakelaar betekent dit wel dat je hele huis even geen elektriciteit heeft.
Schakel de schakelaar weer in. Wacht tot de laadpaal volledig is opgestart (dit duurt een paar minuten) en probeer dan opnieuw op te laden.
Werkt de harde reset niet? Ga dan door naar stap 2.
2. Doe een laadpascheck en bel de storingsdienst
Probeer je wagen eerst met je laadpas aan een andere laadpaal op te laden. Lukt dit? Dan kan jouw laadpaal het probleem zijn. Bel dan het telefoonnummer op de sticker van je laadpaal. Het is belangrijk dat je dát nummer belt: de betreffende storingsdienst kan namelijk als enige direct inloggen in de backoffice van je laadpaal en het probleem vaak onmiddellijk verhelpen.
Sta je onderweg bij een niet-werkende eMobility-laadpaal? Bel dan naar onze klantenservice: 015 40 41 54. Op de laadpaal vind je het laadpaalnummer. Houd dat bij de hand, zodat we je sneller kunnen helpen.
3. Probleem met de laadpas? Bel de klantendienst
Kan je aan geen enkele laadpaal opladen? Dan is er mogelijk een probleem met je laadpas. Als je een Eneco eMobility-laadpas hebt, kan je onze klantenservice bellen op het telefoonnummer 015 40 41 54. Heb je een laadpas van je werkgever of van een van onze partners? Neem dan contact op met hun klantenservice. Dit nummer staat meestal vermeld op de laadpas of laaddruppel.
4. Controleer de laadkabel en contacteer je autodealer
Soms werkt het laden niet omdat er een probleem is met de laadkabel. Controleer daarom eerst of de stekker goed in de laadpaal en de auto zit. Is dat het geval? Controleer dan of er stof of vuil in de stekkeruitgangen (connectoren) zit. Als je hebt uitgesloten dat het probleem zich bij de laadpaal of laadpas bevindt én de kabel is schoon en goed ingeplugd, dan kan je best contact opnemen met jouw autodealer. Die kan je aan een nieuwe kabel helpen.
5. Controleer de auto en contacteer je autodealer
Het komt gelukkig bijna niet voor, maar als het probleem niet bij je laadpaal, -pas of -kabel ligt, dan ligt het misschien aan je wagen. Ook in dat geval kan je best contact opnemen met je autodealer. Die kan uitzoeken of er reparaties nodig zijn aan de auto.