VolkerWessels en Eneco eMobility spreken dezelfde taal

Om in 2030 klimaatneutraal te zijn, heeft bouwconcern VolkerWessels ingrijpende maatregelen genomen. Eén daarvan is de aanleg van snellaadpleinen in samenwerking met vaste partners zoals Eneco eMobility. Wij hebben de stakeholders gesproken in de Julianahaven in Dordrecht. “Een groot deel van onze vloot is nog niet volledig elektrisch. Toch vinden we het belangrijk om onze CO2-uitstoot aanzienlijk te verlagen en dat bereiken we vooral door elektrificatie.” 

Eneco eMobility

Projectgroep

VolkerWessels wil zelf haar laadinfrastructuur realiseren. Zo heeft ze alle kennis in huis en kan ze in de toekomst vlot gelijkaardige initiatieven opstarten. Om alles in goede banen te leiden, werd er een projectgroep opgericht. Sten Meurs (niet op de foto) is betrokken vanuit VolkerWessels Materieel & Logistiek. Dit onderdeel is verantwoordelijk voor de laadinfrastructuur en investeert in de laadpalen.

  1. Erik van Hal, werkzaam bij Homij, partner van VolkerWessels: “Als hoofd Uitvoering zorg ik ervoor dat de laadinfrastructuur wordt aangesloten en dat alles naar behoren werkt.” 

  2. Gien Hulshof werkt voor PCH Dienstengroep, een VolkerWessels-onderneming: “Wij zijn specialist in assetmanagement & services. Van complete exploitaties tot facilitaire diensten in een kantoorpand of parkeergarage. Ons energieteam beheert het collectieve energiecontract van VolkerWessels met ruim 2.000 aansluitingen. We adviseren en helpen aangesloten bedrijven te besparen op energie.” 

  3. Jasper Post, Partner Manager bij Eneco eMobility, maakt tot slot ook onderdeel uit van de projectgroep. “Als eMobility bieden we allesomvattende oplossingen. Met onze kennis en expertise kunnen we VolkerWessels helpen om in 2030 klimaatneutraal te opereren.” 

  4. Thomas van Riet, Specialist Energietechnologie bij VolkerWessels: “Ik kijk vooral naar welk laadconcept we moeten plaatsen en ik maak de businesscase om de nodige budgetten op te halen bij onze directies.”

Is het doel van VolkerWessels om in 2030 emissievrij te zijn? 

Thomas: “Dat klopt. Elektrificatie speelt een belangrijke rol in het behalen van deze doelstelling. Dit snellaadstation in Dordrecht, opgeleverd in september 2023, is de eerste in zijn soort. Laadpleinen zoals deze moedigen bedrijven aan om hun dieselmachines in te ruilen voor elektrische machines en helpen zo de CO2-uitstoot te verminderen.” 

Hoe werkt dit in de praktijk? 

Thomas vervolgt: “We werken veel samen met externe transportbedrijven, aangezien we veel logistiek uitbesteden. We vragen hen om zoveel mogelijk elektrisch te vervoeren, maar dat kan uiteraard alleen maar als ze ook de mogelijkheid hebben om te laden. Dan is zo'n laadplein hard nodig. We hebben alle transportbedrijven in de buurt de mogelijkheid geboden om hier te komen laden. Het plein wordt hoofdzakelijk ’s nachts gebruikt om materieel te laden, maar ook overdag kan het natuurlijk ingezet worden.” 

Hoe is het snellaadplein ingericht?

Erik: “Het plein telt twee snelladers: een Alpitronic-hypercharger van 300 kW met twee stekkers, die gelijktijdig 150 kW per stekker kan laden, en een Alpitronic-hypercharger van 150 kW, die met extra modules kan worden uitgebreid tot 300 kW. Hoewel dat vermogen momenteel nog niet beschikbaar is op deze locatie, verwachten we dat dit in de toekomst wel het geval zal zijn.”   

Wat was de grootste uitdaging bij de realisatie van het laadplein?

Erik: “De grootste uitdaging was de snelheid waarmee we dit project hebben gerealiseerd. In vijf weken tijd was alles af, wat echt heel snel is. We hebben de bekabeling aangelegd vanuit een centraal punt en een schakel- en verdeelinrichting gerealiseerd. Daar is een speciale container voor gebouwd. Vanuit deze container lopen de kabels ondergronds naar de verschillende laadpalen.” 

Hoe is Eneco eMobility bij dit project betrokken? 

Jasper: “VolkerWessels is al jaren vaste klant bij Eneco voor de aankoop van stroom. Samen hebben we al een groot zonnepark in Brabant ontwikkeld en verschillende warmte/koude-projecten uitgevoerd. We hebben inmiddels zo’n 200 slimme laadpunten geïnstalleerd en dit aantal zal de komende jaren alleen maar verder toenemen om de gezamenlijke doelstellingen te behalen. We zijn inmiddels de partner voor elektrisch laden binnen VolkerWessels, dus er is nog veel potentieel.” 

snellader-VolkerWessels-Eneco

Waarom werd er voor Eneco eMobility gekozen?  

Thomas: “We willen 100% groene stroom en hebben goed naar de markt gekeken. Een centraal aankooptraject met Eneco kwam als beste optie naar voren. We kunnen meeliften op het aankoopcontract van Eneco en ook de facturatie loopt via hen, wat voor ons een mooie toegevoegde waarde is. Eneco ontzorgt in onze flexibele vraag naar stroom. Daarbij biedt Eneco eMobility een installatie van A tot Z. De aansluiting regelen we zelf via onze gecertificeerde partner Homij en Eneco eMobility vult ons aan waar nodig.” 

Jasper: “Het mooie is dat we feitelijk dezelfde taal spreken. Als ik kijk naar het One Planet Plan van Eneco, waarbij we in 2035 klimaatneutraal zijn, dan zie ik heel wat gelijkenissen met de doelstellingen van VolkerWessels. We hebben ook de tools in huis om een klant te helpen die wil overstappen op duurzame mobiliteit en straks een vloot heeft die elektrisch is.”  

Wat vind jij mooi aan deze samenwerking, Jasper? 

“Het mooie aan onze samenwerking is dat alle puzzelstukjes samenvallen. Want tja, dat is toch wat je graag terugziet in een partner, een stukje wederkerigheid in de relatie. Wat mij betreft, is de kers op de taart dat er een goed en sterk duurzaamheidskarakter achter zit. Eneco eMobility is hardware-onafhankelijk, we kiezen zelf de beste hardware uit. Die koppelen we dan aan softwarematige toepassingen, zodat alles met elkaar kan communiceren. Vervolgens installeren we dat pakket op locaties, met installateurs die elk hun eigen specialisatie hebben. Waar de één laadpleinen doet, doet de ander snelladers of juist thuisladers.” 

Gaat de samenwerking een vervolg krijgen?

Gien: “Dit was ons eerste gezamenlijke project, maar inmiddels zijn we met een aantal andere projecten bezig. Het idee is om deze constructie te vermarkten aan andere partijen. Het is een mooie toegevoegde waarde dat je futureproof naar een laadvoorziening als deze kijkt.” 

 
Thomas: “We hebben nu al geïnvesteerd in een grotere behuizing voor de hypercharger. Zo zijn we futureproof en kunnen we makkelijk opschalen waar nodig. Additioneel zijn er nog vijf dubbele autoladers geplaatst. Dat zijn dus nog tien laadpunten waar we kleine walsjes en klein elektrisch materiaal aan kunnen opladen. Deze locatie is extra interessant omdat er veel materiaal wordt gestald voor kort-cyclische projecten. 's Nachts laden we hier alle voertuigen op zodat ze in de ochtend 100% klaar zijn voor gebruik. Op deze locatie zorgen we ervoor dat we zoveel mogelijk kWh ’s nachts laden, tegen een tempo van zo’n 30 auto’s per nacht.”