Hoe werkt verrekenen en vergoeden bij elektrisch laden?
Voor thuis opladen of onderweg betaal je anders. Dit doe je via verrekenen of vergoeden. Hier leggen we het verschil uit, hoe verrekenen en vergoeden werkt en hoe je jouw stroomvergoeding aanpast.
Wat is verrekenen?
Elke keer dat je onderweg laadt met je laadpas, betaal je een vast laadtarief per geladen kWh. Maar als je thuis laadt met je laadpas, laad je direct met stroom uit je meterkast.
Om te voorkomen dat je dubbel betaalt voor deze thuis geladen stroom, lezen wij iedere maand uit hoeveel kWh jouw laadpaal heeft geladen. En vergoeden deze gebruikte stroom. Dit noemen wij verrekenen.
Deze animatie legt goed uit hoe verrekenen precies werkt:
Ons hostingabonnement maakt verrekenen mogelijk. Verrekenen kan alleen als je een slimme laadpaal hebt (laadpaal die werkt met een laadpas). Op onze abonnementenpagina kun je meer lezen over de voordelen van dit abonnement.
Wat is vergoeden?
Jouw laadpaal thuis verbruikt bij het laden stroom uit je eigen meterkast. De stroom die je thuis laadt, vergoeden wij. Zo betaal je niet dubbel, maar betaal je alleen aan je energieleverancier voor deze thuis geladen stroom.
Vergeet niet om het juiste stroomvergoedingstarief in MijnLaden in te vullen.
Voor vergoeden maak het niet uit met welke laadpas je laadt. Aan het einde van elke maand ontvang je de vergoeding voor de maand ervoor.
Hoe pas ik mijn stroomvergoeding aan?
Je kunt jouw tarief voor je stroomvergoeding aanpassen in je MijnLaden-omgeving. Dit kun je doen als dit tarief afwijkt van jouw werkelijke stroomtarief. Doe je dit niet, dan ontvang je mogelijk te veel of te weinig vergoeding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het invoeren van het juiste tarief. Zie ook dit rekenvoorbeeld.
Goed om te weten: je kunt de stroomvergoeding pas wijzigen na je eerste laadtransactie met je laadpaal.
Heb je nog vragen? Bijvoorbeeld hoe om te gaan met dynamische tarieven of wanneer je je vergoeding ontvangt? Bekijk dan onze meestgestelde vragen over de stroomvergoeding.
Wat zijn de vergoedingstarieven van Eneco eMobility?
Wil je weten wat onze standaard vergoedingstarieven zijn? Kijk dan in deze tabel bij het tarief ‘Laden op een Eneco eMobility laadpunt. Daar vind je het tarief per kWh.
Wat is het verschil tussen het stroomtarief, vergoedingstarief en laadtarief?
Bij het laden van een elektrische auto onderscheiden we drie verschillende tarieven: een stroomtarief, een vergoedingstarief en een laadtarief:
De energieleverancier brengt het stroomtarief in rekening. Met een Eneco eMobility laadpaal kun je stroom laden van alle Nederlandse stroomleveranciers. Dit hoeft dus niet Eneco te zijn.
Je ontvangt een vergoedingstarief van Eneco eMobility als jij degene bent die de stroom voor een laadpaal betaalt aan de energieleverancier.
Je betaalt het laadtarief aan Eneco eMobility als je met een laadpas stroom laadt via een laadpaal (onderweg). Wanneer je een Eneco laadpaal én een Eneco eMobility laadpas hebt, hanteert Eneco eMobility voor jou hetzelfde laad- en vergoedingstarief.
Lees hier over ons actuele laadtarief en vergoedingstarief.
Eneco eMobility tarieven en jouw situatie
Heb je een slimme laadpaal bij ons besteld? Dan hanteert Eneco eMobility een standaard vergoedingstarief voor iedereen. Dit vergoedingstarief kan echter afwijken van jouw daadwerkelijke stroomtarief. Ook wanneer je een energiecontract hebt bij Eneco. Klopt het standaardtarief niet voor jouw situatie? Dan kun je je vergoedingstarief aanpassen in MijnLaden.