Hassan heeft een elektrische auto van de zaak met Eneco eMobility-laadpas: ‘Simpeler kan niet’
Rijd je in een elektrische auto van de zaak, maar is een eigen laadpaal geen optie? Dan moet je gebruikmaken van publieke laadpalen en een laadpas. Maar wie betaalt de laadkosten? Waar vind je de laadpalen bij jou in de buurt? En hoe werkt laden in het buitenland? Hassan gebruikt al bijna een jaar een laadpas van Eneco eMobility voor zijn leaseauto en vertelt hoe het zit.
Hoe werkt de laadpas van Eneco eMobility?
Ik scan eerst mijn laadpas bij de laadpaal. Vervolgens sluit ik de laadkabel aan op mijn elektrische auto. En dan begint het laden. Iedere laadsessie wordt automatisch gefactureerd aan mijn werkgever, welke laadpaal ik ook gebruik. Dus daar heb ik verder geen omkijken naar.
Hoelang duurt opladen bij een openbare laadpaal?
Dat hangt ervan af welk soort laadpaal ik gebruik. Mijn elektrische auto heeft een batterijcapaciteit van 70 kWh. En de meeste normale laadpalen leveren 11 kW stroom. Bij een normale laadpaal duurt het dan zo’n 6,5 uur om de accu vol te krijgen. Niet heel snel dus. Maar als je ergens een langere tijd je auto parkeert, werkt dat prima.
Kan het ook sneller?
Ja, er zijn ook publieke snelladers. Die werken op gelijkstroom in plaats van wisselstroom en hebben veel meer vermogen. Met een snellader duurt het ongeveer 20 minuten om mijn accu van 10 naar 80 procent te krijgen. Daarvoor kan ik ook gewoon mijn Eneco eMobility-laadpas gebruiken. Ik laad mijn auto voornamelijk op met snelladers. Normale laders gebruik ik meestal bij de parkeerplaats op kantoor. Daar staat mijn auto toch al stil, dus maakt de laadtijd niet uit.
Zijn de laadtarieven bij elke publieke laadpaal hetzelfde?
De snelladers zijn wel iets duurder dan de normale, maar Eneco eMobility hanteert voor beide vaste tarieven. Dat geldt voor elke laadpaal in Nederland, trouwens. Ik weet dus altijd precies wat de laadkosten zijn en hoelang het duurt om mijn auto op te laden. En omdat de laadpas geschikt is voor bijna alle laadpalen in het land, kan ik in feite overal terecht.
Heb je weleens moeite om een laadpaal te vinden?
Nee, in de MijnLaden-portal heb ik een handige kaart met alle geschikte laadpalen in de buurt. Als ik ergens voor het eerst ben, is het prettig om te weten dat ik die kaart bij de hand heb en altijd een laadpaal kan vinden. Zowel in binnen- als buitenland. Een echte uitkomst als je de grens over moet.
De laadpas van Eneco eMobility werkt dus ook in het buitenland?
Ja, de laadpas werkt bij het merendeel van de laadpalen in Europa. En sowieso bij alle snelladers langs de snelweg. En ook in het buitenland kan ik uitgaan van vaste tarieven. Ik hoef me dus nooit druk te maken dat ik geen laadpaal kan vinden of dat er onvoorziene laadkosten zijn. Voor mijn werkgever maakt het overigens geen enkel verschil of ik mijn auto in het binnen- of buitenland oplaad. Het factureren werkt precies hetzelfde en verloopt geheel automatisch.
Zijn er extra kosten om rekening mee te houden bij laden in het buitenland?
Ik ben weleens parkeerkosten tegengekomen in andere Europese landen. Die worden bij de normale laadkosten opgeteld en gefactureerd aan mijn werkgever. En in Oostenrijk en Duitsland kun je te maken krijgen met het blokkeertarief. Dat is een bedrag dat in rekening wordt gebracht als je de auto aan de laadpaal laat staan terwijl de accu al vol is. Maar dat is mij nog nooit overkomen.
Wat zijn de voordelen van MijnLaden?
Laden met de pas is heel simpel: even scannen, de auto inpluggen en de rest gaat vanzelf. Ik vind vooral de MijnLaden-portal heel handig. Daarin kan ik onder andere mijn laadgedrag inzien, maar bijvoorbeeld ook bijhouden hoeveel CO2 ik bespaar. En gemakkelijk contact opnemen met de klantenservice voor support op afstand. Maar ik maak al bijna een jaar gebruik van de Eneco eMobility-laadpas, en ik heb nog nooit een probleem gehad!
Ook zorgeloos laden met de laadpas van Eneco eMobility?
Je kan net als Hassan profiteren van de voordelen van de Eneco eMobility-laadpas en de MijnLaden-portal, ook zonder eigen laadpaal voor de deur. Wil je meer weten, of heb je vragen? Neem dan contact met ons op.