Waarom vraagt elektrisch rijden om een andere mindset?

Elektrisch rijden: voor de meeste mensen is het even wennen. Ineens ben je niet alleen op zoek naar een parkeerplek, maar ook naar een laadpaal. Behalve een verandering van energiebron, vraagt elektrisch rijden ook om een andere mindset. In dit blogartikel lees je waarom, geven we tips om de actieradius van je auto te vergroten en een praktisch stappenplan voor het plannen van lange autoritten.

Eneco eMobility

Batterij versus tank, wat is het verschil?

Het grootste verschil tussen een elektrische auto en een auto die op fossiele brandstoffen rijdt, is de beperktere actieradius: met een volledig opgeladen batterij rijd je gemiddeld 250-300 km. Hoewel dit misschien heel spannend lijkt, is het goed mogelijk dat je in de praktijk niet meer dan 100 km per dag maakt. De gemiddelde woon-werkafstand ligt, bijvoorbeeld, tussen de 15 en 35 km. Een bereik van 250-300 km is dus ruim voldoende.

Het is wel handig om rekening te houden met de beperktere actieradius van je elektrische auto en hierop in te spelen. Hoe doe je dat?

Deze 3 factoren beïnvloeden de actieradius:

  1. De batterij: hoe ver je kunt rijden, hangt af van de capaciteit van de batterij, uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Hoe meer batterijcapaciteit je auto heeft, des te groter de actieradius en des te meer kilometers je kunt maken.

  2. Het weer: in de winter raakt je batterij meestal sneller leeg dan in de zomer. Kou zorgt er namelijk voor dat de batterij meer stroom verbruikt. Ook weersomstandigheden, zoals heftige tegenwind, leiden tot een hoger stroomverbruik.

  3. De snelheid: als je met 130 kilometer per uur over de snelweg raast, gaat de batterij een stuk sneller leeg, dan wanneer je met 50 kilometer per uur door de bebouwde kom hobbelt.

Kijk of je de actieradius kunt vergroten door:

  1. Cruise control in te schakelen. Zo blijft je snelheid stabiel en hoef je minder op te trekken.

  2. Regelmatig de bandenspanning te controleren. Met zachte banden vraag je meer van je batterij.

  3. De ramen dicht te houden tijdens het rijden. Zo verbruik je minder stroom.

  4. Er rekening mee te houden dat airconditioning veel stroom verbruikt.

Opladen versus tanken, wat is het verschil?

De tank van een benzine- of dieselauto vul je één keer en dan kun je er weer een tijdje tegenaan. Een elektrische auto werkt op basis van een batterij en die moet je vaker opladen.

Hoe ga je hiermee om? Om je wat handvaten te geven, hebben we twee richtlijnen opgesteld voor de juiste mindset bij EV-rijden:

  1. Parkeren = laden: check voordat je weggaat waar je je auto kunt opladen op oplaadpalen.nl.

  2. 100 kilometer op de teller = nadenken over een laadmogelijkheid.

Daarnaast is het handig om rekening te houden met het type laadpaal. Opladen via een snellader gaat sneller dan via een reguliere laadpaal. Op oplaadpalen.nl vind je alle openbare (snel)laadpalen in Nederland.

De match tussen batterij en laadpaal is ook belangrijk. Heb je een auto met een 1-fase batterij? Dan kun je het beste een 1-fase laadpaal gebruiken. Voor auto’s met een 3-fase batterij zijn 3-fase laadpalen geschikter.

Waar moet je aan denken bij een lange autorit?

Als je een lange en onbekende route volgt, weet je vaak niet hoeveel laadpalen je tegenkomt en waar die precies staan. Daarom is het handig om de oplaadsessies van tevoren te plannen. Om het je gemakkelijk te maken, hebben we hiervoor een stappenplan gemaakt.

Stappenplan lange autorit:

  1. Laad de batterij van je auto volledig op.

  2. Check hoeveel kilometer je kunt rijden met een volle batterij. Kijk op ev-database.nl om te zien wat het bereik van jouw auto is.

  3. Bereken de totale afstand die je gaat afleggen (heen en terug).

  4. Kijk op oplaadpalen.nl. om te zien welke openbare (snel)laadpalen er op jouw route liggen. Houd rekening met het type batterij van je auto (1-fase of 3-fase).

  5. Plan waar en wanneer je je auto wilt opladen. Houd rekening met extra reistijd.

  6. We hopen dat je met deze informatie en tips de juiste mindset hebt gekregen om zorgeloos elektrisch te rijden!