Elektrische bestelbus met grootste actieradius: 3 tips om het maximale uit je accu te halen
Veel bedrijven moeten de komende jaren de overstap maken naar elektrische bedrijfswagens. Goed nieuws voor het milieu, maar wel een stap die de nodige vragen oproept. Is een elektromotor überhaupt sterk genoeg voor logistiek transport? Hoe voorkom ik stilstand? Loop ik inkomsten mis door langere laadtijden? Lees onze drie tips over hoe je het maximale uit de accu van je elektrische bestelbus haalt.
Tip 1: Plan je route voor de benodigde actieradius van je elektrische bestelbus
De afstand die een elektrische auto kan afleggen zonder op te laden – de actieradius – is kleiner dan die van een diesel- of benzineauto. De actieradius van elektrische bedrijfswagens varieert grofweg tussen de 200 en 425 kilometer. Hoewel meerdere factoren een rol spelen, is dat ruim voldoende voor de meeste logistieke ritten. Zo’n 80 procent van het logistieke verkeer in Nederland vervoert z’n vracht namelijk over een afstand van minder dan 150 kilometer.
Tip: Kijk met ANWB-routeplanner hoeveel energie het kost om van A naar B te rijden met de elektrische auto van jouw keuze. De ANWB heeft ook een handig overzicht met elektrische bestelauto’s die in Nederland beschikbaar zijn, inclusief actieradius.
Tip 2: Controleer het laadvermogen van je elektrische bedrijfswagen
Hoe zwaarder de lading, hoe vaker je moet laden. Het maximale laadvermogen van elektrische auto’s ligt tussen de 700 en 4.600 kg. Een aanhanger gebruiken? Dat kan: sommige elektrische wagens hebben een maximaal trekgewicht van 1.500 tot wel 3.500 kg. Maar houd er rekening mee dat je mogelijk je planning of voorraadbeheer anders moet indelen wanneer je overstapt naar een elektrische bestelbus. Zeker als je zware vracht vervoert.
Tip: Op deze website kun je bedrijfswagens filteren op onder meer trekgewicht en actieradius. Heb je al een automerk of -model op het oog? Als je in het overzicht van de ANWB van verkrijgbare elektrische bestelauto’s op een model klikt, zie je zowel het laadvermogen als trekgewicht.
Tip 3: Verdiep je vóór de aanschaf van een elektrische bestelbus in de bijbehorende laadoplossingen
Geen enkel land ter wereld heeft zoveel laadpalen per vierkante kilometer als Nederland: in totaal meer dan 140.000. In combinatie met zakelijke laadpalen zijn er dus tal van laadmogelijkheden. Staat je wagen onverhoopt toch stil bij een bouwplaats of magazijn? Dan kun je in sommige gevallen je auto zelfs opladen met een driefasige laadkabel.
Tip: Check onze zakelijke laadoplossingen voor bedrijven, ondernemers en zzp’ers.
Extra tips om het maximale uit je elektrische bedrijfsauto te halen
Vergroot je actieradius nog verder met de volgende tips:
Kies een elektrische auto met een degelijke accu. De goedkoopste accu leidt tot de langste laadtijden. En dat is niet goedkoop.
Trek rustig op. Daarmee bespaar je energie en vergroot je de actieradius.
Rem niet af, maar rol uit. Je elektromotor werkt als een dynamo. Door de wagen uit te laten rollen, laad je de accu op.
Langzamer is soms sneller. Lange rit voor de boeg? Je kunt wel 20 procent energie besparen door 10 km per uur langzamer te rijden. En dat scheelt weer laadtijd.
Controleer je bandenspanning. Je bereikt de grootste actieradius met volle banden.
Gebruik cruisecontrol. Met een constante snelheid verbruik je minder stroom.
Neem alleen het noodzakelijke mee. Extra gewicht = extra verbruik.
Ik wil geen inkomsten mislopen, is een elektrische bestelbus wel betrouwbaar?
Elk bedrijf moet in beweging blijven, voor logistieke bedrijven geldt dat dubbel. Het laatste wat je wilt is inkomsten mislopen door een lege accu. Maar door slim gebruik te maken van openbare laadpalen én laadoplossingen op locatie, voorkom je vrijwel alle problemen. Ben je zzp’er? Dan kun je mogelijk een laadpaal thuis installeren voor je bedrijfswagen.
Tip: Bekijk hier de zakelijke laadoplossingen op maat van Eneco eMobility, speciaal voor bedrijven en ondernemers.
Meer weten over elektrische bedrijfswagens?
Overweeg je over te stappen naar elektrische bedrijfswagens? Lees ons artikel over de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) en andere interessante subsidies. Die kunnen je zomaar duizenden euro’s besparen.