Is een laadpaal fiscaal aftrekbaar voor je bedrijf?
Als je een laadpaal aanschaft voor je bedrijf, is dit 100% fiscaal aftrekbaar. Dat betekent: je mag de aanschafkosten, installatiekosten inclusief graaf- en kabelwerk of eventuele periodieke leasekosten volledig aftrekken als investeringskosten. De btw kun je terugvorderen. Bovendien zijn er voor laadpalen mogelijkheden om de kosten versneld af te schrijven.
Laadpaal in 10 jaar afschrijven
Je mag niet iedere zakelijke investering op dezelfde manier fiscaal afschrijven. Sommige kosten, bijvoorbeeld de huur, mag je in één jaar volledig afschrijven. Maar de aanschafkosten van een auto moet je over een aantal jaar spreiden. Dat geldt ook voor een laadpaal. De afschrijfperiode hiervoor bedraagt in de regel tien jaar. Maar dit is niet in beton gegoten: je belastingadviseur kan proberen de Belastingdienst te overtuigen dat de normale of waarschijnlijke gebruiksduur minder lang is.
Laadpaal versneld afschrijven
Als je bedenkt dat een gemiddelde leasetermijn vier jaar bedraagt, is tien jaar best een lange periode voor het afschrijven van een laadpaal. Daarom is het fijn dat er vier regelingen zijn om versneld af te schrijven:
Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
Energie-investeringsaftrek (EIA)
Versneld afschrijven met MIA\Vamil
De MIA en Vamil worden vaak gecombineerd en staan daarom bekend als MIA\Vamil. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek tot wel 45 procent. Schaf je de laadpaal aan voor een elektrische bedrijfswagen (om precies te zijn: een voertuig in de categorie M2, M3, N2 of N3)? Dan mag je de MIA combineren met de Vamil. Hiermee kun je je tot 75 procent van de investering afschrijven op een datum naar keuze. Lees voor meer informatie ons artikel over de MIA en de Vamil.
Versneld afschrijven met KIA en EIA
Met de KIA kun je in het jaar van aanschaf een flink deel van het investeringsbedrag afschrijven. Op de website van de Belastingdienst zie je per jaar wat de KIA is. De EIA is speciaal bedoeld voor investeringen in duurzame energie, zoals de aanschaf van een laadpaal. Hiermee kun je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Op de site van de RVO lees je hoe het werkt. Je kunt de EIA combineren met de KIA, maar niet met de MIA\Vamil.
Laadpaal ook fiscaal aftrekbaar voor zzp’ers
Ook als zzp’er kun je van deze fiscale voordelen profiteren. Zolang je elektrische bedrijfswagen maar op naam staat van de onderneming en je hem voor zakelijke doeleinden gebruikt. Heb je geen bedrijfspand? Dan kun je de zakelijke laadpaal gewoon thuis laten installeren.
Hoe zit het met een laadpaal bij werknemers thuis?
In sommige gevallen kan het handig zijn om een laadpaal bij werknemers thuis te installeren. Hiervoor hoef jij als werkgever geen belasting te betalen, zolang de elektrische auto op naam staat van de zaak. Het maakt geen verschil of je deze kosten vergoedt aan de werknemer, of direct zelf betaalt: in beide gevallen is de investering fiscaal aftrekbaar. Zorg er wel voor dat de btw-factuur is opgemaakt op naam van de zaak. Lees ook ons artikel Elektrische bedrijfswagen thuis opladen, hoe werkt dat?
Meer weten over financiële voordelen voor elektrische bedrijfswagens?
Naast de versnelde fiscale aftrekbaarheid zijn er nog meer aantrekkelijke regelingen voor het elektrificeren van je wagenpark. We bespreken ze in ons artikel over de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Dat kan je zomaar duizenden euro’s besparen.