Drie tips voor snelladen onderweg
In de zomermaanden krijgen we bij Eneco eMobility altijd extra veel vragen van mensen die lange afstanden rijden met hun elektrische auto. Hoe bereiden ze hun reis zo voor, dat ze zo min mogelijk hoeven te laden en hier ook zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn? Hoe weten ze bij welke snellader ze het beste kunnen laden? In dit artikel geven wij je drie tips op basis van drie veelgestelde vragen, zodat jij onbezorgd op reis kunt.
1. Ik ga een lange reis maken. Hoe kan ik het beste plannen wanneer ik moet snelladen?
De percentages verschillen per auto, maar wanneer jouw batterij minder dan 20% óf meer dan 80% gevuld is, dan laadt de auto langzamer om de slijtage van de batterij te beperken. Om de pauzes tijdens het snelladen onderweg zo kort mogelijk te laten duren, raden wij daarom je laadmomenten zo te plannen dat je laadt wanneer de batterij nog minimaal 20% gevuld is, en te stoppen met laden wanneer de batterij 80% gevuld is.
Om uit te vogelen waar je op de route moet stoppen, moet je uitrekenen hoeveel kilometer jij op 60% van jouw actieradius kan rijden. Bijvoorbeeld, je rijdt een Hyundai Kona Electric 64 kWh. Die heeft een actieradius van 400 kilometer. Idealiter plan jij dus om de 240 kilometer een laadstop. Omdat je batterij nog genoeg gevuld is, duren die stops niet lang én heb je nog een reserve om uit te wijken als een lader erg druk of niet beschikbaar is. Ga je lunchen, dineren of heb je een langere pauze? Dan kun je uiteraard wel met minder reserve arriveren en je auto gewoon laten laden tot hij vol is.
Op deze manier kun je je laadmomenten goed laten aansluiten bij je pauzes, duren jouw stops niet te lang en bereik je zo snel mogelijk jouw eindbestemming. Als je een laadpas van Eneco eMobility hebt, laad je op meer dan 650.000 laadpalen in heel Europa, waaronder heel veel snellaadpalen. Zo kun je altijd laden wanneer je eraan toe bent. In dit document vind je een volledig overzicht van de laadpalen die wij ondersteunen in het buitenland.
2. Hoe snel kan mijn auto laden en hoe kom ik daar achter?
Uiteraard staat in de handleiding van jouw auto het maximale laadvermogen beschreven. Maar wie leest dat nou echt? Het makkelijkste is even te kijken op de website van EV database. Hier staan alle typen elektrische auto’s én hoe snel ze maximaal kunnen laden of hoe lang het duurt voor de batterij gevuld is. Ook op de website van verschillende exploitanten van (snel)laders staat veel gedetailleerde info over hoe snel je kunt laden per type auto. Als je wilt snelladen op reis, weet je waar je aan toe bent.
De werkelijke laadsnelheid die je aan de laadpaal kunt behalen, wordt niet alleen begrensd door de auto, maar ook door de snellader zelf. Je kunt jouw auto altijd aansluiten aan een snellader met een hoger laadvermogen dan jouw auto. Jouw auto zal nooit meer laadvermogen vragen dan hij aankan. Maar als je de EV aansluit aan een snellader met minder vermogen, dan krijgt jouw auto slechts het vermogen wat de lader kan leveren en laadt hij dus trager. Als voorbeeld: een Kia e-Niro 64 kW heeft een maximaal snellaadvermogen van 77 kW. Als jij jouw auto aansluit op een snellader met 50 kW vermogen, dan laad je dus minder snel dan je eigenlijk zou kunnen. In dat geval kun je beter kiezen voor een laadpaal met een hoger vermogen, zoals bv de 175 kW laders die steeds vaker voorkomen. De Volkswagen e-Golf heeft een maximaal snellaadvermogen van 40 kW. Deze kun je dus wel prima aansluiten op een 50 kW snellader om het maximale uit je laadvermogen van de auto te halen.
3. Aan de snellader laadt mijn auto niet het opgegeven maximale vermogen. Hoe komt dat?
Zelfs al heb je uitgezocht hoeveel kW jouw auto kan snelladen en sta je aan een snellader die op papier dit laadvermogen kan leveren, dan nog kan het voorkomen dat je in de praktijk opeens minder snel laadt. Dit kan de volgende oorzaken hebben:
De accu is te warm of te koud. Tijdens het laden wordt de accu van jouw elektrische auto geconditioneerd, zodat er altijd een zo hoog mogelijk laadvermogen gerealiseerd wordt. Maar afhankelijk van de buitentemperatuur is dat niet altijd mogelijk. Mooie feature van Tesla is een ingebouwd systeem die de accu al op temperatuur brengt, zodra je in de navigatie aangeeft dat je wil laden. Zo is de kans groter dat de accu op de juiste temperatuur is bij de laadpaal. Maar niet alle elektrische auto’s bezitten dit systeem.
De accu is te vol of te leeg. Zoals we eerder aangaven, laden de meeste auto’s op maximale snelheid wanneer de batterij tussen de 20% en de 80% gevuld is. Is je auto bijna leeg of bijna vol? Dan verlaagt het batterijmanagementsysteem de laadsnelheid automatisch om de levensduur van de accu te beschermen.
Er is onvoldoende stroom beschikbaar voor de snellader. Het hoeft niet aan je auto te liggen dat hij niet op vol vermogen laadt, het kan ook aan de lader liggen. Vaak zijn er meerdere laadpalen op één locatie. Als deze laadpalen allemaal bezet zijn, dan is er niet altijd genoeg vermogen beschikbaar op de locatie om alle auto’s op vol vermogen te laten laden. De laadvermogens worden dan afgeknepen om ervoor te zorgen dat de aansluiting niet overbelast raakt.
Je hebt de verkeerde laadkabel gebruikt. Oeps, het kan de beste overkomen, maar check altijd even of je de goede stekker van de snellader hebt gebruikt. Op sommige laders is ook nog een AC-laadmogelijkheid beschikbaar. Onoplettende berijders maken nog wel eens de fout deze Type 2 (AC) lader in hun auto te steken. Deze stekker is voornamelijk bedoeld voor oudere EV’s die nog geen snellaadmogelijkheid hadden, maar wel op hoog vermogen AC konden laden. Snel omwisselen dus!
Met deze drie tips in het achterhoofd heb jij gegarandeerd een zorgeloze en comfortabele reis naar het buitenland. En heb je nog meer vragen? Stuur ons dan vooral een e-mail via elektrischladen@eneco.nl, dan helpen we je daar verder.