Hoe snel kan ik laden met mijn laadpaal?
Elektrische auto’s zijn duurzaam, stil, en efficiënt. Maar er is één vraag die bijna elke elektrische rijder zich stelt: hoe snel kan mijn auto eigenlijk laden aan mijn laadpaal? Weet jij het? Deze blog beantwoordt jouw vragen over laadsnelheid en snel thuisladen: van het verschil in laadsnelheid tussen onze laadpalen tot hoe snel jouw type auto kan laden (inclusief rekenvoorbeelden).
Wat is laadsnelheid (kW)?
We rekenen eerst af met die ene afkorting die je steeds weer tegenkomt: kW. Wat betekent dat nu precies? Kilowatt (kW) is de eenheid waarmee we de laadsnelheid meten, net zoals je autosnelheid in kilometers per uur wordt gemeten.
Kort gezegd: hoe hoger het aantal kW, hoe sneller je auto oplaadt. Zie het als de breedte van een tuinslang waarmee je een emmer water vult. Hoe breder de tuinslang (meer kW), hoe sneller de emmer (de batterij van je auto) gevuld is.
Wat bepaalt nu jouw laadsnelheid?
Je laadsnelheid wordt bepaald door een combinatie van drie factoren. De zwakste schakel binnen deze drie factoren bepaalt je maximale laadsnelheid voor thuisladen:
de laadcapaciteit van de laadpaal,
de maximale laadsnelheid van je type auto, en
de hoeveelheid beschikbare stroom vanuit je huisaansluiting.
Dit betekent dat een supersnelle laadpaal niet altijd jouw auto op maximale snelheid kan laden, simpelweg omdat je auto die snelheid mogelijk niet aan kan. Of omdat er niet voldoende stroom beschikbaar is vanuit je huisaansluiting.
1. Laadcapaciteit van je laadpaal
Bij Eneco eMobility bieden we drie laadpalen: de Alfen Eve S-Line, Eneco Connectric® en Alfen Pro. Deze drie laadpalen hebben specifieke eigenschappen.
De laadsnelheid van de Alfen Eve S-Line, Eneco Connectric® en Alfen Pro
Alfen Eve S-Line: Deze laadpaal biedt een laadsnelheid van 11 kW. Dat betekent dat als jouw auto een batterijcapaciteit heeft van 55 kWh, het opladen vanaf 0% tot 100% ongeveer 5 uur duurt.
Eneco Connectric®: Met deze laadpaal kun je laden tot 22 kW. Heb je een auto met een batterij van 75 kWh? Dan laadt hij in ongeveer 3,5 uur volledig op. De Connectric is daarnaast voorbereid om in de toekomst ook stroom terug te kunnen leveren aan je huishouden. Zo fungeert je elektrische auto als thuisbatterij.
Alfen Pro: Deze laadpaal heeft een laadsnelheid van 22 kW. Perfect voor als je snel wilt opladen en weer door moet. Een voorbeeld: een Tesla Model 3 met een batterijcapaciteit van 75 kWh kan in slechts 3,5 uur volledig worden opgeladen.
Je vraagt je misschien af waarom de laadsnelheden per laadpaal verschillen. Dit heeft te maken met wanneer en hoe je de laadpaal gebruikt.
Als je dagelijks naar kantoor moet of je auto snel thuis wil opladen tussen afspraken door, is een snellere laadpaal handig. Maar als je een aantal dagen per week thuis werkt, is een laadpaal met een lagere snelheid vaak meer dan voldoende. Je kunt je auto immers opladen zonder haast. Het verschil zit dus niet alleen in de laadpaal zelf, maar vooral in je persoonlijke laadsituatie en hoe snel je die volle batterij nodig hebt.
2. Maximale laadsnelheid van je type auto
Het kan zijn dat jouw type auto niet het volledige vermogen van een supersnelle laadpaal benut. We geven twee voorbeelden.
Voorbeeld Nissan Leaf
Een Nissan Leaf, bijvoorbeeld, laadt maximaal op 6,6 kW bij thuisladen. Als je deze auto aansluit op één van onze laadpalen (Alfen Eve S-Line, Connectric of Alfen Pro), haalt hij nog steeds maar 6,6 kW.
Voorbeeld Tesla Model 3
Heb je een Tesla Model 3, dan kan deze profiteren van de volledige 11 kW van de Alfen Eve S-Line. De laadpalen Connectric of Alfen Pro hebben een nog hogere laadsnelheid; 22 kW, maar omdat een Tesla Model 3 maximaal 11 kW kan laden, is dat in dit voorbeeld ook je maximale laadsnelheid.
Vind de laadsnelheid van jouw type auto
Hoe kom je erachter wat de maximale laadsnelheid van jouw auto is? Een handige bron hiervoor is de EV Database, waar je per model kunt zien wat de maximale laadsnelheid is en hoeveel tijd het opladen daadwerkelijk in beslag neemt.
3. Beschikbare stroom in huis: de laadsnelheid van je huisaansluiting
Tot slot bepaalt je huisaansluiting hoeveel stroom er beschikbaar is om je auto op te laden. De meeste woningen in Nederland hebben een 1-faseaansluiting of een 3-faseaansluiting. Hier zit een groot verschil in laadsnelheid:
Met een 1-faseaansluiting laad je met maximaal 3,7 kW, wat prima is als je de hele nacht de tijd hebt om je auto op te laden.
Met een 3-faseaansluiting kun je tot 11 kW laden bij een 3x25A-aansluiting, wat voldoende is om je auto in één nacht volledig op te laden. Maar voor de volledige 22 kW die sommige laadpalen bieden, heb je een 3x35A-aansluiting nodig.
Let op: zelfs met een zwaardere aansluiting moet je rekening houden met het totale stroomverbruik in huis. Apparaten zoals een wasmachine of elektrische kookplaat kunnen invloed hebben op de beschikbare stroom voor je laadpaal. Daarom is efficiënt energiebeheer belangrijk om het maximale uit je laadpaal te halen. Dit betekent dat een zwaardere netaansluiting én efficiënt energiebeheer essentieel zijn voor snel laden. Het is slim om hier rekening mee te houden als je kiest voor een laadpaal thuis. Onze Eneco SlimLaden app kan je hier bijvoorbeeld mee helpen.
Advies van Eneco eMobility
Benieuwd naar de beste laadpaal oplossing voor jouw situatie? Bekijk dan de mogelijkheden van onze laadpalen voor jou thuis voor snel thuisladen.